Att bygga ett uterum har blivit betydligt vanligare under senare år än vad som förr var fallet. Givetvis finns en stor del av förklaringen till detta i att man kan bygga ett sådant utan bygglov. Förutsatt att man håller sig till reglerna för ett Attefallshus så kan man bygga ett uterum i femton kvm och göra det endast med ett startbesked från Byggnadsnämnden i den kommun man tillhör. Vill man ha ett större rum så måste man ansöka om bygglov, men 15 kvm är ofta tillräckligt för många.
Det man eftersöker i samband med att man bygger ett uterum är ofta ett sätt att A) förlänga sommaren och B) få ett extra utrymme i bostaden som andas trivsel, lugn och ro och mys. För att få detta så kan man också addera ett extra element i form av en braskamin och i den här texten ska vi rada upp några tips gällande detta.
Tips - så inreder du uterummet
Vi ska gå igenom hur du kan få ut maximalt av en braskamin i ditt uterum och hur du lyckas skapa både den där wow-känslan och en plats för hela familjen att slappna av på. Tipsen ser ut som följer:
- Placering. Det naturliga är att man väljer att placera en braskamin i ett hörn i rummet. Då det kommer till ett uterum dock, då kan man tänka annorlunda. Vår poäng är att många uterum byggs med större glaspartier och genom detta också saknar en naturlig plats för att placera braskaminen på. Genom att våga sig på en central placering kan man vinna mycket och skapa den där påtagliga wow-faktorn som får besökare att tappa hakan. Man kan exempelvis ställa möbler runt omkring och förvandla braskaminen till en central plats - på samma sätt som man normalt gör med en tv. Väljer du att placera braskaminen i ett hörn så kan du rama in allting genom stensättning eller genom kakel. Välj då gärna exempelvis mosaik eller något annat mönster med kapacitet att dra till sig blickar.
- Textilier. Även om en braskamin ger värme och även om du har ett vinterbonat uterum så kommer det att vara svårt att få lika varmt som inne i det ordinarie huset. Filtar och andra textilier blir perfekt som komplement till detta. Dels fyller de en funktion i att man kan dra på sig en sådan och få värme, men dels så ger de även inredningen en knuff i rätt riktning. Genom att lägga ut textilier - kuddar, filtar, mattor på golvet - så skapar du en riktig oas att mysa i.
- Växter. Genom att ställa in växter i uterummet så skapas en känsla av liv. Växter ger ett naturligt lugn och harmoni. Tänk dock på att vissa växter kräver mer värme än andra. Palmer och murgröna är två exempel på växter som klarar lite hårdare utmaningar.
- Detaljerna. Det är de små detaljerna som skapar ett personligt uterum. En unik vedkorg kan binda ihop braskaminen med övrig inredning - och ett litet ställ för tidningar eller böcker ger även det en mer unik och personlig känsla.
- Möblerna. I ett uterum blir ofta less is more en faktor att ta i beaktning. Du har ett begränsat utrymme och väljer du att försöka skapa något enligt extra-allt-principen så kan det lätt bli för mycket att ta in för ögat. Håll det svalt och håll det lite stramare. Tänk även på att välja möbler som är enkla att flytta runt.
- Belysning. Rätt belysning är A och O i ett uterum. Spotlights - smakfullt utplacerade och i varm belysning - ger en både effektfull och stilren känsla. Välj med fördel såna som kan dimras och du får en belysning som passar alla säsonger och tider på dygnet.