Så tänder du braskaminen som ett proffs: Steg-för-steg-guide

Braskaminen förvandlas ganska snabbt till en central del i hemmet. När man köpt och installerat den så blir det också en självklar plats att hänga vid. Familjen samlas och man kan mysa tillsammans, på ett sätt som man inte kan göra framför exempelvis tvn. 

Många familjer vittnar om att man kommer varandra närmre och umgås på ett mer kvalitativt sätt efter att man investerat i en braskamin. På många sätt tar man ett steg tillbaka i tiden: den sprakande elden, lukten av ved, spelet från lågorna - det är som byggt för att skapa ett mysigt hem. Men, det var det här med att tända brasan också. Hur ska man egentligen göra? I den här texten ska vi ta dig - steg för steg - mot att lära dig att tända en braskamin på ett effektivt och säkert sätt. 

Använd dig av top-down-metoden 

Innan vi radar upp stegen ska vi även be dig att glömma allt du lärt dig från barndomen. Att tända en brasa genom att rada upp några vedträn på varandra och sedan föra in exempelvis papper i botten för att tända på - det fungerar, men det är långt ifrån lika effektivt som att använda sig av den schweiziska metoden, eller som den också kallas - Top-Down-Metoden. 

Den bygger på att du tar vedträn av olika storlekar och placerar de största i botten för att sedan fylla på med mindre och mindre i toppen. Då du tänder i toppen så innebär detta att det bildas mindre sot och partiklar - och att lufttillförseln blir bättre. Utöver det så håller också elden sig intakt längre och att kaminen snabbare når sin drifttemperatur. Kort sagt: de vet vad de sysslar med där borta i Schweiz. 

Så gör du - steg för steg

För att tända en braskamin behöver du följande saker: 

  • 2-3 större vedträn - och 2-3 mindre sådana
  • 10 pinnar att använda som tändved
  • Tändbriketter 
  • Tändare - en lång sådan. 
  1. Börja med att justera draget på braskaminen. Öppna både tänd- och luftventiler på fulla spjäll för att få ett bra drag under upptändningen.
  2. Lägg två stora vedträn i botten av kaminen och ha ungefär en centimeters mellanrum mellan dessa.
  3. Fyll på med ett lager av medelstora vedträn - återigen med ungefär en centimeters mellanrum.
  4. Lägg tändved i toppen och gärna i flera lager. Avsluta med några briketter i toppen.
  5. Dags att tända på! Håll luckan öppen och tänd på briketterna. Se till att elden tar sig ordentligt innan du stänger luckan. Håll gärna luftventilen öppen till dess att det blivit bra fyr på brasan. Det tar ungefär en kvart.


Tänk på att: fyll inte kaminen med för mycket ved - och se till att den ved du använder är torr. Är den fuktig så kommer det att innebära en rökutveckling och en brasa som luktar rejält. Vad gäller mängden ved så sikta på att fylla ungefär 25% av kammaren. Det minskar risken för fula avlagringar av sot på glaset, samtidigt som det också ger en hög temperatur snabbare. Lycka till! 



Vi hjälper dig med säker installation av braskamin i hela Stockholmsregionen
21 Feb 2025